Studenttilværelsen med covid-19

Studenttilværelsen med covid-19

En kan stille seg spørsmålet om hvordan det er å være en student under en pandemi. Rundt dette temaet er det ikke til å legge skjul på at pandemien har påvirket studentene både faglig og økonomisk. Dersom vi skrur tiden tilbake til januar 2020, ville vi aldri sett for oss hvilken internasjonal krise som ventet oss, bare få måneder senere. Allerede i mars ble våre hverdagslige rutiner omstilt. Vi sluttet med fysisk undervisning på skolen og kompenserte det med digital undervisning gjennom zoom. Fra dette punktet tvang koronakrisen fram digitale løsninger i en ekspressfart. 

For meg, som for mange andre, så jeg meg nødt til å reise til hjembyen under nedstenging da jeg innså det ville bli økonomisk vanskelig å bo i studentbyen med usikker inntekt. Det nye læringssystemet var uvant og hverdagen ble annerledes. I starten var det vanskelig å omstille seg, dermed ble undervisningen preget av dårlig konsentrasjon. Jeg sto gjerne opp 10 minutter før undervisninga iført joggedress eller morgenkåpe. Det var da jeg innså hvor ille situasjonen var. At undervisninga var digital viste seg senere å være en fordel i noen situasjoner. Dersom du ble syk eller jobbet en dag, gjorde det ingenting da forelesningene ble lagt ut i ettertid. Dette gjorde det lettere å tilrettelegge jobb og utdanning samtidig uten å gå glipp av noe. En annen fordel med den digitale undervisningen var at du gjerne kunne være våken lengre på kveldene, og stå opp senere enn normalt dagen etter.

Senere ble jeg tilbudt en ny jobb på våren, noe jeg var heldig med. Dog gikk jeg fra å være ringevikar i en barnehage i Oslo, til å desinfisere to kjøpesentre et annet sted i Norge. Jeg jobbet nesten 100% med unntak i eksamensperioden. Hele sommerferien ble brukt til å jobbe og spare opp midler til skolestart da det var vanskelig å forutse hvordan neste semester ville se ut. Usikkerheten om hvor mange vakter jeg ville få tildelt da jeg kom tilbake til Oslo til høsten var usikkert. I ettertid setter jeg pris på jobbtilbudet jeg fikk under pandemien da jeg endelig fikk struktur i hverdagen min igjen. Det ble lettere å våkne og legge seg til normale tider.  

Vi kan være enige i at pandemien har påvirket studenter individuelt. For noen har kanskje permittering og ensomhet resultert i en vanskeligere hverdag for studenter. Det er mindre penger i kassa og vanskeligere å møtes for å diskutere temaer fra forelesninger. Dette gjør at vi reflekterer mindre rundt fagstoffet, noe som kan ødelegge læringsprosessen og forståelsen rundt faget. Mens for andre har det vært lettere å jobbe i større grad enn tidligere, som resulterte i større inntekt enn før pandemien. Sammenlagt har pandemien bidratt til fler konsekvenser enn fordeler for hele samfunnet. Alle ser frem til en tid der hverdagen kan gå tilbake til normalen.

vi har startet et nytt semester, og det kan virke noe demotiverende å gjennomføre undervisningen over zoom. Dermed har jeg gjennom denne perioden lært meg å sette mer pris på små hverdagsgleder enn tidligere, samtidig som jeg har sluttet å ta ting for gitt. Reising og sosiale sammenkomster er foreløpig satt på hylla, og ser dermed frem til en mer normal hverdag. Til slutt vil jeg tilføye at pandemien har satt sine spor og dermed vil jeg si at jeg har jeg vokst mer som person.

-Emilie

One thought on “Studenttilværelsen med covid-19

  1. Hei Emilie, du er blant de første til å etablere blogg i faget vårt og det har du gjort på en fin måte. Takk for fint innlegg også!
    Hilsen fra Arne Krokan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.