Kunstig intelligens – kommet for å bli?

Kunstig intelligens – kommet for å bli?

I forelesningen 8. januar ble vi introdusert i temaet «kunstig intelligens» med Arne Krokan. Dette er et spennende og interessant tema da utviklingen av kunstig intelligens skjer i et rivende tempo. Robotisering blir stadig en større del av hverdagen vår, særlig i jobbsammenheng. Krokan nevnte blant annet at en robot kan erstatte opptil 40 ansatte, noe som truer arbeidsplasser i flere bransjer. Dermed vil den kunstige intelligensen i fremtiden få en stor påvirkning på fremtidens arbeidshverdag.

Vil kunstig intelligens ta over jobben din?

Det første Krokan nevner i forelesningen er hvordan maskinene overtar jobben til menneskene. Dette kan du allerede se når du drar til matbutikken for å handle. De siste årene har flere butikker tatt i bruk selvbetjente kasser der kundene skanner og betaler produktet selv. Denne metoden kan møte på flere komplikasjoner i frykt for at selvbetjente kasser vil stjele arbeidsplasser i fremtiden.

Kunstig intelligens handler om å bruke data for å få en intelligens respons. Dette fenomentet har du gjerne sett at enkelte foretak opererer med. Eksempler på dette er facebook, google, apple. Dersom du besøker nettsiden til posten.no blir du møtt med et dataprogram som etterligner menneskelig kommunikasjon, gjerne kalt «chatbot». Chatbot er laget som et hjelpemidel for kunder som ønsker å stille spørsmål døgnet rundt, der roboten besvarer på korte og konkrete spørsmål. 

(Bilde hentet på posten.no)

Et annet eksempel som krokan nevnte i forelesningen var hvordan selvkjørende busser kanskje vil ta over fremtiden, der visjonen vil være å en bilfri by som også vil spare miljøet. Personlig tror jeg dette er et fenomen som helst vil være mest utbredt i større byer. På små tettsteder med lite trafikk ville det vært lettere å ta fatt i egen bil.

Et siste eksempel som også er verdt å nevne er «dominosdronen». Visjonen er å levere pizzaen på en rask og effektiv måte uten menneskelig kontakt. I fremtiden tror jeg dette vil redusere trafikk på veien og samtidig levere produktet på en mer effektiv måte enn tidligere. Jeg tror også droner vil bli et stort hjelpemiddel i fremtiden nå som flere bransjer tar i bruk dette hjelpemidlet som politiet og forsvaret gjør.

(Bilde hentet på brandsynario.no)

Hvorvidt kunstig intelligens til ta over jobben din, istedenfor å skape flere arbeidsplasser gjenstår å se. Dersom vi er optimistisk vil den kunstige intelligensen skape flere arbeidsplasser enn den stjeler. Jeg tror ikke automatisering eller kunstig intelligens vil overta jobben din, men derimot skape andre arbeidsoppgaver. En butikkansatt som tidligere har stått bak kassa har gjerne fått en annen arbeidsoppgave enn tidligere. Du har sikkert sett en butikkansatt som står ved de selvbetjente kassene? dersom kundene har behov for hjelp eller dersom andre komplikasjoner dukker opp står de klar til å hjelpe. En annen arbeidsoppgave de har fått er å kontrollere at kundene ikke lurer butikken ved enkelte tilfeller. Dette gjør de ved å kontrollere kvitteringen etter en handel. Dette eksempelet viser hvordan arbeidsoppgaven til en butikkansatt har endret seg, uten å miste jobben.

Artikkel 

Artikkelen som fanget blikket mitt umiddelbart er «Det finnes bare én jobb kunstig intelligens aldri vil overta» der professor Stephen Hawking advarer om at kunstig intelligens kan true menneskelighetens eksistens samtidig som den stjeler jobbene våre. I motsetning til Hawking, drømmer den nederlandske forfatteren Rutger Bregman at livet er for mennesker og arbeid er for roboter.

Dette temaet synes jeg er interessant da dette viser to ulike scenarioer av fremtiden. De fleste ønsker en teknologisert fremtid der robotisering og kunstig intelligens ikke tar over jobbene våre, men derimot skaper flere arbeidsplasser. I dag er det vanskelig å forutse hvordan teknologien vil påvirke de fremtidige arbeidsplassene. Kanskje får vi bruk for fler som utdanner seg innenfor robotikk i fremtiden? Eller kanskje vi ikke ønsker å ta i bruk dette hjelpemidlet i frykt for å stjele arbeidsplasser? Robotikk-forskeren Fredrik Bruhn mener det er flere grunner til å se opp for den kommende utvikling, da mange yrker blir overflødige. Derimot mener han det er ét yrke som ikke er automatisert – nemlig skorsteinfeier. I dag er ikke kunstig intelligens et problem, derfor blir det spennende å se hvordan teknologien vil endre fremtiden og hvordan ulike foretak velger å ta i bruk kunstig intelligens.

-Emilie

Kilder:

https://www.posten.no/

https://www.brandsynario.com/dominos-pizza-starts-drone-delivery-in-pakistan/

https://www.dn.no/teknologi/robotrevolusjonen/svensk-professor-det-finnes-bare-en-jobb-kunstig-intelligens-aldri-kan-overta/2-1-181112

One thought on “Kunstig intelligens – kommet for å bli?

  1. Veldig bra Emilie!
    Her har du skrevet et veldig fint innlegg med masse spennende! Det virker også som at du allerede har lært masse og fått med masse interessant i innlegget ditt. Her kommer bittelitt pirk: husk at Krokan er etternavnet til Arne og burde derfor stå med stor forbokstav, hehe 🙂

    Jeg tenkte også på at når du begynner å skrive om artikkelen kommer det litt «brått» på, så det kunne vært fint om du utformet en innledning til dette, og forklarte kort hvorfor du skal skrive om en artikkel:)
    Eller har jo gjort en kjempe bra jobb, og skrevet en fin, oversiktlig tekst, som er lett å lese! Noen lesere vil også kanskje lære noe:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.