Vil additiv produksjon revolusjonere fremtiden?

Vil additiv produksjon revolusjonere fremtiden?

I forelesningen 14. januar ble vi blant annet introdusert i temaet som omfavner Additiv produksjon med Arne Krokan. En Additiv produksjon, også kalt 3D-printing er kort fortalt en produksjonsprosess for å lage tredimensjonale objekter fra en digital fil. Fantasien setter kun grenser for hva du kan lage med en 3D-printer. Du har sikkert gått forbi denne printeren på Clas Ohlson og sett den skrive ut fugler og stilt deg selv spørsmålet om hva vitsen egentlig er med denne maskinen. I dette tilfellet er ikke fuglen poenget, men hvilket stort potensial denne maskinen egentlig har. I den sammenheng har jeg funnet en interessant artikkel som omfavner nettopp dette temaet som vi skal se nærmere på. 

Additiv produksjon i Norge

Artikkelen viser til at teknologien bak additiv produksjon ble allerede oppfunnet sent på 80-tallet der formålet var å produsere ulike objekter på en skreddersydd og effektiv måte. Et eksempel på skreddersydd 3D-printet produkt er personalisert høreapparat, som kommer frem som et eksempel i artikkelen. Tanken er enkel – det tas avtrykk av øret slik at den kan legges inn elektronisk før den blir printet, slik at kunden får et skreddersydd produkt. I teorien kan denne maskinen brukes til nesten hva som helst der potensialet er uendelig. Vi tror eksempelvis at den i fremtiden vil kunne printe mat, organer og andre viktige komponenter. 

(Bilde hentet fra ing.dk)

Det sies at 3D-printing av organer er fremtiden for å unngå donorkøen. Nå hevder israelske forskere å ha laget et hjerte av pasientens egne celler ved hjelp av additiv produksjon, noe som er et viktig skritt i forskningen. I følge nrk.no er hjerte- og karsykdommer den andre vanligste dødsårsaken i Norge. Dermed kan dette i fremtiden bli en revolusjon. Dersom denne pågående forskningen lykkes i fremtiden vil det være gode nyheter for pasienter som trenger å bytte ut enkelte organer. I praksis vil det si at vi mennesker muligens vil kunne leve i mange hundre år fremover. Om få år vil det kanskje være normalt at sykehusene har disse printene verden over. Er dette noe vi bør være bekymret for?

(Bilde hentet fra nrk.no)

Konsekvensen av 3D printing

Det er alltid en bakside av en medalje. Dermed kan konsekvensen av 3D-printing være mangt. En av utfordringene vi vil møte på er at vi eksempelvis slutter å dra til butikken for å handle. Trenger du en komponent kan du ved hjelp av en printer og en datafil, printe ut produktet i ditt eget hjem, hvilket utfordrer ansatte til å finne seg nye jobber. Dersom en stor gruppe mister jobbene sine, vil verdensøkonomien på sikt skape utfordringer i samfunnet.

I følge TEK.no har et kontroversielt selskap nådd målet om å lage en 3D-printet våpen noe som har skapt mye motstand. Reglene for våpen har dermed lite for deg dersom vi kan produsere egne våpen i hjemmene våre. Dette kan bidra til at de blir lettere tilgjengelig, noe som er en stor trussel for samfunnet. Dermed haster det å få på plass strengere lovverk for bruk av 3D-printeren.

En annen negativ konsekvens som er verdt å nevne er når det kommer til ansvar. Vi kan reise kristiske spørsmål om hvem som egentlig har ansvaret dersom det oppstår en teknologisk feil og produktet blir ødelagt. Er det produsenten som står ansvarlig for denne feilen, eller er det forbrukeren? Det er flere ting som er viktig å tenke nøye igjennom dersom denne teknologien blir den nye hverdagen vår. Det er også viktig å se ulempene som i følge av feil utstyr, feil av valg av material og lignende som kan bidra til at produktet virker mot sin hensikt. Se for deg at vi starter å produsere egne våpen i hjemmene våre, hvem står til ansvar dersom disse blir misbrukt eller dersom en komponent blir feilprodusert? Siden vi i utgangspunktet ikke er eksperter på de ulike delene i et våpen kan det bli en katastrofe dersom en komponent blir feilprodusert og våpenet ikke er ordentlig sikret før bruk. Setter vi det på spissen kan dette i verste fall føre til at en uønsket hendelse oppstår.

Konklusjon:

Vi kan konkludere med at additiv produksjon vil revolusjonere fremtiden innenfor ulike bransjer. Med det foreligger det trusler ved denne teknologien som vi ikke bør forhaste oss med som kan gi negative konsekvenser. En plan over hvordan arbeidsplasser skal bli reddet dersom flere mister jobbene sine eller hvem som har ansvaret dersom det skjer en teknologisk feil bør være gjennomtenkt før denne teknologien trer i kraft i hverdagen vår.

-Emilie

Kilder:

https://ing.dk/artikel/3d-printet-horeapparat-bringer-widex-i-patenternes-superliga-128927

https://www.nrk.no/urix/dette-er-verdens-forste-3d-printede-hjerte-1.14517428?fbclid=IwAR2zId6fnJkWvh4Qh2FMrz58kt4Mxhzg7JePEDJyJOaJ3ZtW51tL6FffbpI

https://ing.dk/artikel/3d-printet-horeapparat-bringer-widex-i-patenternes-superliga-128927

https://www.tek.no/nyheter/nyhet/i/6j8w83/her-er-verdens-foerste-3d-printede-vaapen?fbclid=IwAR2zId6fnJkWvh4Qh2FMrz58kt4Mxhzg7JePEDJyJOaJ3ZtW51tL6FffbpI

One thought on “Vil additiv produksjon revolusjonere fremtiden?

  1. Heisann Emilie 🙂
    Her har du skrevet et veldig interessant innlegg. Jeg synes du har mange interessante refleksjoner og trekker inn flere relevante kilder som støtter under tankegangen din, veldig fint.
    Det er kjempe fint at du også henviser til kilder under bildene dine. Det sagt kan du gjerne henvise til kilder også i løpende tekst, slik som det skal gjøres i forhold til Chicago manualen:)
    Ellers ser det veldig bra ut, prøv også å gruble litt over kreative måter å løse oppgavene på, enten om det er å lage en video, eller intervjue noen interessante mennesker, det finner du nok ut av 🙂
    Bra jobbet, fortsett sånn:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.