PLATTFORMTJENESTEN FINN.NO

PLATTFORMTJENESTEN FINN.NO

I dette innlegget har jeg valgt å ta for meg den norske plattformtjenesten Finn.no, der jeg skal forklare hvordan plattformen virker samt se nærmere på hvem aktørene egentlig er. Til slutt skal vi se hva finn.no gjør for å senke transaksjonskostnadene til brukerne. Denne teksten bygger på egne erfaringer, forelesninger og ulike artikler.

Om Finn.no

Den norske markedsplassen Finn.no ble etablert i mars 2000, og har om lag 400 ansatte der visjonen deres er å skape verdens beste markedsplass. Plattformen byr på ulike typer annonser og tjenester som hovedsakelig brukes av privatpersoner og ulike bedrifter. (wikipedia) Nettsiden bygger på 12 seksjoner innenfor eiendom, bil, jobb, reise, båt, torget, økonomi og så videre. Du assosierer mest sannsynlig merkevaren med fargen blå, da store deler av logoen er dekket med to ulike blåfarger. På nettsiden ser du at fargen blå og hvit går igjen noe som gjør at plattformen oppfattes som ryddig og brukervennlig for forbrukere. 

Noen tjenester..

I tillegg assosierer du kanskje finn.no med kjøp og salg av biler og eiendom, men kanskje aldri tenkt over at de er den største norske tjenesten på nett, hvilket betyr at de aller fleste har tatt i bruk denne plattformen ved ulike behov. Av personlig erfaring er dette en plattform som ukentlig blir brukt for å finne rimeligere priser av et produkt som selges av privatpersoner, istedenfor å kjøpe produktet til full pris i butikken. Selgeren taper gjerne noen kroner, mens kjøperen får fullt utbytte, noe jeg tror er en av grunnene til at finn.no i dag er svært populært blant folk. Den andre grunnen for at plattformen har blitt så stor som den er i dag er at det finnes noe for alle og enhver. Dersom du er bilinteressert eller liker å reise er dette en nettside som byr på akkurat det du leter etter. Kategoriserer du deg selv som en miljøaktivist og ønsker å spare samfunnet for co2, er gjenbruk noe det plattformen også står for. 

Dersom du ønsker å søke jobb eller utlyse en stillingsannonse er det vanlig å gjøre dette gjennom finn.no. Jeg har selv fått jobbtilbud etter at jeg sendte søknad gjennom plattformen, hvilket gjør denne plattformen svært hjelpsom. Da de fleste allerede kjenner godt til finn.no er dette også et sted der du kan kjøpe bolig eller leie. Før jeg flyttet til Oslo ble plattformen brukt flere ganger daglig for å lete etter en plass å bo, da det hele tiden blir lagt ut nye annonser. Jeg tror det er lett å bli avhengig da det stadig er nye annonser som blir lagt ut, og redselen for å gå glipp av et godt tilbud er plutselig blitt stor.

(Screenshot hentet fra finn.no 22.01.21)

Aktører

Finn.no jobber med en rekke ulike aktører der de har et samarbeid med politiet, forbrukermyndighet, mattilsynet og statens legemiddelverk for å unngå at noe ulovlig gjennom annonsene. Siden dette er en nettside for folk flest, brukes den av alle målgrupper. 

Transaksjonskostnad

Siden det alltid er en bakside av en medalje og plattformen blir brukt av privatpersoner, er det en viss risiko for å bli svindlet. Transaksjonskostnaden vil i dette tilfellet være tiden og energien du bruker for å innhente informasjon om privatpersonen og produktet som selges. Det kan være alt fra priser, kvalitet og et raskt søk på Facebook for å se om denne personen virkelig eksisterer. En hovedregel du bør følge er å se forbi underprisede varer som er for godt til å være sant. Denne regelen er for å forhindre at en blir lurt eller lignende. 

(Bilde hentet fra DIG2100.no)

Konklusjon

Vi kan konkludere med at dette er en plattform som er tilegnet de aller fleste for å tilfredsstille bruksbehovene til forbrukere. Dersom vi ønsker å spare miljøet, eller finne noe billigere enn det butikken selger, søke jobb, eller finne billige flyreiser er denne plattformen stort sett egnet til det meste. 

-Emilie

Kilder:

https://www.finn.no/

https://no.wikipedia.org/wiki/Finn.no

https://blogg.greatplacetowork.no/kulturbygging-i-finn.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *