Hvordan kan filterboble og ekkokamre påvirke deg?

Hvordan kan filterboble og ekkokamre påvirke deg?

Hei, i dette innlegget skal vi se nærmere på problemene med utvikling av internett. Dermed vil jeg begrense meg innenfor feltet «utvikling av filterbobler og ekkokamre». Senere i dette innlegget vil jeg ta for meg noen konkrete konsekvenser i sammenheng med samfunnsutviklingen og se nærmere om dette påvirker politikken. I forrige innlegg skrev jeg om den norske plattformtjenesten Finn.no der jeg forklarte hvordan plattformen fungerer, dermed vil jeg starte dette innlegget med å bygge videre på mitt tidligere blogginnlegg.

Etter et raskt søkt etter spesifikke varer på finn.no vil du oppleve at det kommer opp ulike personlige anbefalinger til deg på nettiden, da du fra tidligere har lagt fra deg noen spor etter et tidligere besøk på nettsiden. Dette er en personlig tilpasning av annonse som ofte er styrt av selskaper som har annonsesamarbeid med google (dinside.dagbladet)

Filterbobler

Filterbobler er ikke det samme som en personlig tilpasset annonse som du møter når du eksempelvis går på finn.no, der du selv kan velge om du vil ha disse tilpasningene eller ikke. Filterbobler er et fenomen som bestemmer hvilken informasjon du skal få tilgang til ved å filtrere informasjon på nettet, hvilket betyr at vi selv ikke velger å ta dette i bruk. Du tror kanskje at du får opp samme type innhold som alle andre når du surfer på nettet? Noe som ikke stemmer. Filterboblene velger hvilket innhold som dukker opp i feeden din som kan påvirke vårt syn på eksempelvis politikken. 

(bilde hentet fra tenkkritisk.no)

Forfatter og internettaktivisten Eli Pariser introduserer begrepet filterboble i boken «the filter bubble» i året 2011. I boken påpeker forfatteren at filterbobler kan gi konsekvenser da vi blir fanget i en såkalt filterboble. Ved å aldri møte på motforestillinger kan det utfordre evnen vår til å utvikle ny innsikt og endre holdninger (SNL.no) Et eksempel på dette kan ha skjedd under presidentvalget i USA der filterboblene til google muligens kan ha påvirket valget. Dette kan ha skjedd ved at det har kommet langt mer informasjon og lenker om f.eks Joe Biden. I følge wsj.no skjedde akkurat dette under valgkampen til Barack Obama, der vi kanskje fikk mer eller mindre informasjon uten å vite det. En konsekvens er at vi får lite informasjon om de ulike perspektivene, hvilket utfordrer ditt syn på ulike saker. Siden du ikke får se begge sidene fra en sak, vil det blir vanskelig å være objektiv og faktisk forstå fenomenet. 

For å unngå filterboble kan du ta i bruk en annen nettleser enn google der din informasjon ikke blir lagret. Nettlesere som tilbyr dette er brave.com og duckduckgo.com. Dersom du eksempelvis starter å bruke brave.com vil du på opp lik informasjon som alle andre uten at noe blir filtrert bort.

Ekkokammer

Begrepet ekkokammer er et fenomen som blir brukt i en sammenheng der en beskriver en situasjon eller oppfatning og blir forsterket gjennom repetisjon. Du deler dine egne synspunkter og meninger med en rekke andre mennesker med samme verdier som deg. Dermed vil det bli mindre plass til andre motstridende synspunkter og det danner seg et slags ekko grunnet algoritmer.

(Bilde hentet fra zetland.dk)

Algoritmene samler inn all slags informasjon basert på dine tidligere klikk. Et eksempel på dette er at to personer foretar samme søkeord og får forskjellige resultater basert på deres søk. Dersom du eksempelvis søker opp et land på google, kan den ene få informasjon om reise og daglige nyheter mens den andre personen kan ende opp med å få opp kriser og protester som har foregått i det samme landet. Dette gir en pekepinn på at algoritmen har samlet inn ulik data basert på deres tidligere søk. Konsekvensen av dette kan være at den ene som fikk opp reise og daglige nyheter opp i søkemotoren, valgte å reise på ferie til det landet uten å nærmest vite så mye bakgrunnsinformasjon om landet. Mens den andre personen kan være svært opptatt av historie eller interessert i politikk. En annen negativ effekt av ekkokammer er at du skaper ditt eget lille univers der du blir utelatt for mye informasjon, slik at det blir vanskelig å stille seg objektivt til et emne. Dermed vil det være viktig å være kritisk til de eventuelle søkene du foretas.

Konklusjon

vi kan konkludere med at filterbobler og ekkokammer kan gi konsekvenser på sikt da vi blir eksponert for ulikt innhold. Internett fører oss sammen på flere områder, men kan også føre oss fra hverandre. Vi finner kanskje informasjon på en effektiv måte, men får kun en side av saken. Dermed er det viktig å stille seg kritisk til den informasjon du foretar deg på internett da det ofte vil være vanskelig å kvalitetssikre om den informasjonen faktisk stemmer. Jeg synes dette er et spennende tema og gleder meg til å se hvordan dette utvikler seg i fremtiden. Jeg ønsker også å stille meg kritisk til saken da dette også kan virke skremmende på samme tid.

-Emilie

Kilder:

https://dinside.dagbladet.no/data/annonsene-som-forfolger-deg/72808099?fbclid=IwAR3-OcEm0typbp1LOB5EQNb2SV4uTjPwHth0KO-RJMgppy70vFs-yUgiZ1g

https://snl.no/filterboble

https://www.wsj.com/articles/SB10001424052970203347104578099122530080836?fbclid=IwAR0agjW2vDcHM0u8Bbc_Me7CxUV8U3ewyyoFbzJPRjXYMBr9H0OYCGPtbOw

One thought on “Hvordan kan filterboble og ekkokamre påvirke deg?

 1. Hei Emilie 🙂

  Dette var et bra innlegg, og du svarer godt på oppgaven.

  Kjempefint at du lager en rød tråd mellom innleggene dine, det kan også motivere leserne dine til å lese flere av blogginnleggene dine.

  Tittelen på innlegget er også veldig interessant og gjør meg nysgjerrig på hva jeg får lese i innlegget ditt. Strukturen på innlegget er også bra og det er fint at du legger ved en relevant video som bryter opp teksten litt.

  Du kunne gjerne tatt med flere personlige erfaringer og refleksjoner rundt dette, dersom du har opplevd å søke på noe og fått opp mye annonser på dette i ettertid, eller lignende.

  Bra jobbet, stå på 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.