Bikbok´s kundereise

Bikbok´s kundereise

Vi er allerede ferdig med den første delen av dette kurset og har startet på andre modul som Cecilie Staude skal lede oss gjennom. I denne delen av kurset skal vi se nærmere på sosial kommunikasjon i lys av et bærekraftig perspektiv. Jeg har allerede lært mye om hvordan foretak kan bruke en plattform til å kommunisere bærekraft og klima. I den sammenheng skal vi store deler av dette kurset jobbe i grupper og levere en eksamensbesvarelse i midten av mars med fokus på akkurat dette. Eksamensgruppen min ønsker å spisse seg innenfor Bikbok, da denne virksomheten virker interessant når det kommer til bærekraft. De neste blogginnleggene vil derfor i stor grad bære preg av nemlig dette. 

Skjermdump: https://bikbok.com/no/

Kort om Bikbok

Bikbok er en kleskjede som startet i 1973 av gründerne Ola Kongshaug, Kenneth Sandvold og Karstein Gjertsvik der deres konsept var å selge billige moteriktige klær til jenter i ung alder. I dag eies selskapet av Varner-gruppen og har om lag 200 butikker fordelt i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Østerrike. (Wikipedia) På lik linje som mange andre selskaper, har Bikbok en egen kundeklubb kalt «bikbok life» der du som medlem vil motta rabatter og andre gode fordeler. For hvert kjøp du foretar deg vil du motta bonuspoeng slik at du får prisavslag på ditt neste kjøp. I dag er selskapet velkjent og populært blant unge jenter.

Hvem er Målgruppen til Bikbok?

Å vite hvem målgruppen Bikbok sikter seg til vil i flere tilfeller være en fordel ift. en effektiv markedsføringskampanje. Dette handler altså om å dele markedet inn i ulike deler slik at markedskommunikasjonen blir tilpasset innenfor den valgte delen. Som oftest vil det ikke være vanskelig å finne ut hvem målgruppen deres er ved å foreta en målgruppeanalyse. Ved en rask overordnet titt på deres nettside møter vi på bilder av unge jentemodeller iført klær vi gjerne assosierer med ungdommer til ung voksen. Målgruppen Bikbok baserer seg på er alle jenter i alderen fra 16-25 år (SPM) som er interessert i billig mote innenfor hverdag og fest med mer. De retter seg mot denne gruppen da unge jenter flest interesserer seg innenfor mote, men kanskje ikke har så mye penger til overs. 

Skjermdump: https://bikbok.com/no/

Kundereisen

I den første forelesningen med Staude så vi nærmere på hva som kjennetegner en kundereise. En kundereise dreier seg kort om kundenes prosess fra start til slutt i forbindelse med et kjøp. Dette kan også gjerne ses i sammenheng med hvordan en kunde oppstår. For at en kunde skal oppstå må den gjennom fem ulike steg:

-problemerkjennelse
-Søkeprosess
-vurderingsfasen
-beslutningsfasen
-atferd etter kjøp

Det hele starter med at en kunde anerkjenner et behov som må dekkes. Klær går under kategorien «fysiologiske behov» men de aller fleste som handler på Bikbok for å opprettholde siste mote innenfor klær, strekker seg litt høyere opp i pyramiden og går unner kategorien «anerkjennelse» (NDLA). Etter hvert som kunden har funnet et produkt som interesserer, ønsker kunden mer informasjon om produktet og bruker gjerne søkemotoren på internett for å tilegne seg informasjon. Her søker vi etter redaksjonelt innhold, ulike artikler og rapporter om produktet.  Senere kommer vi til vurderingsfasen der vi ønsker å se på de ulike alternativene og veie fordeler og ulemper opp mot hverandre. Vi ser gjerne på videoer, guider og sammenligner de ulike løsningene. I beslutningsfasen har vi allerede bestemt oss for et produkt vi ønsker å kjøpe og går videre til betalingen. I det siste steget evaluerer vi om kjøpet sto til kundens forventning eller ikke. Dersom produktet var slik du så for deg, er det stor sannsynlighet for et mulig gjenkjøp senere.

avslutning:
Bikbok er en butikk jeg har handlet på i flere år, da klærne både er billige og moteriktige. Jeg synes konseptet deres er veldig bra for unge jenter som ikke ønsker å bruke alt for mye penger på et fint klesplagg. I mitt neste innlegg skal vi se nærmere på noe jeg savner og noe jeg ønsker bedriften skal fokusere mer på – nemlig bærekraft.

Kilder:

wikipedia. Bik Bok. Lesedato 15. februar
2021: https://no.wikipedia.org/wiki/Bik_Bok

SMP. Bik Bok svarer Emma. Lesedato 15. februar
2021: https://www.smp.no/meninger/ytring/2018/02/07/BikBok-svarer-Emma-16-16042639.ece?fbclid=IwAR1ketgshQ2ZzgJiO7XK6Bqu24HgW-vqbTkeuYjsaXJqMrv48C4fgLQjIj0

NDLA. Maslows behovspyramide. Lesedato 15. februar
2021:https://ndla.no/nb/subject:fd43e0c7-9dd6-427d-9edb-2e4234d8db9d/topic:7df2950d-3af9-462e-b27f-cf3df147eaa3/topic:e9752b8b-86df-4414-888c-2cc3adf041c8/resource:1:85351?filters=urn:filter:f18ad41e-d9c3-4428-8cb6-5eb852e45082

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *