Refleksjonsnotat

Refleksjonsnotat

I denne delen av kurset har vi gått gjennom interessante temaer som omfavner opprettelse av nettbutikk og sett nærmere på hva OKR er. I mine tidligere gruppeeksamener har vi gjerne vært 4-5 personer i en gruppe, men denne gangen valgt vi å være to personer da begge hadde et sterkt ønske om å få størst mulig læringsutbytte og utfordre oss selv. I løpet av denne spennende prosessen har vi møtt på flere utfordringer for å nå våre mål. Læringsprosessen har vært lærerikt og spennende på mange måter, noe vi skal se nærmere på senere. I tillegg vil jeg tilføye at jeg sitter igjen med erfaring og større forståelse for hva det innebærer å starte egen nettbutikk, noe jeg ikke ville vært foruten. Dette semesteret har også vært preget av covid-19, noe som har gjort at all læring skjer digitalt. Til tross for omstendighetene, vil jeg kunne påstå at foreleserne har gjort en god jobb når det kommer til å lære og motivere studentene i undervisningen. Denne teksten vil kort handle om min reise ved å starte opp en nettbutikk i en gruppe på to personer.

Planlegging av nettbutikk

Når vi fikk utdelt denne oppgaven, startet vi raskt med planlegging av konsept. Vi endte opp med å bestille porerensere via alibaba.com, da vi hadde troa på at dette produktet kunne bli stort på markedet. Etter vi hadde funnet ut hvilket produkt vi skulle gå for, fant vi raskt ut hva vi ville hete. Personlig trodde jeg dette ville ta lang tid, men etter egen erfaring gikk det raskt for seg. Senere foretok vi en swot-analyse for å se på eventuelle muligheter og trusler vi kunne møte på og hvor vi sto i forhold til konkurranse. Vi fant ut at det var mindre negative faktorer enn positive. Etter en liten undersøkelse sjekket vi hva konkurrentene våre tok for lignende produkter, slik at vi kunne posisjonere oss billigere enn konkurrentene våre slik at kunden velger oss fremfor konkurrenten. En annen faktor som bidro til at vi kom frem til riktig pris var kostnadene ved bestilling fra leverandøren. Vi regnet ut slik at vi ikke går i minus ved eventuelle kampanjer, gratis frakt og plutselige kostnader. Når vi fikk produktet på lager, laget vi en instruksjonsvideo på hvordan produktet brukes. Samtidig valgte vi å ta bilder til nettsiden. Helt til slutt kartla vi en kundereise-modell for å en fremtidig vekst. Den delen med planlegging av nettbutikken tok litt tid, da det var mye forarbeid som skulle gjøres før vi startet på oppbyggingen av nettsiden.

Opprettelse og gjennomføring av nettbutikken

I starten av opprettelsen av nettbutikken, var vi allerede enige om at nettsiden skulle hete pore-less. For at vi skulle bli oppfattet som seriøse kjøpte vi domenet slik at vi kunne få «.no» istedenfor «myshopify.com», når kunden skal søke opp nettbutikken. Vi valgte å lage nettsiden vår via shopify, da den virket brukervennlig. I starten av prosessen syntes jeg det var litt skummelt, da jeg ikke hadde noen erfaring rundt oppbygging av design på nettsiden. Etter hvert som jeg ble mer kjent med shopify, syntes jeg det lignet veldig på wordpress, noe som gjorde prosessen enklere. Jeg brukte youtube som et hjelpemiddel for koding til nettsiden, slik at vi fikk en messenger-chat og en pop-up på nettsiden. Selve prosessen rundt opprettelsen av nettsiden syntes jeg gikk fint. Som forventet tok det endel tid å få ønsket resultat. Vi møtte på lite komplikasjoner, noe som gjorde hele prosessen morsomt og lærerikt. Når det kommer til logo, fant vi et gratis-ikon på en nettside og designet resten selv. Da jeg synes design er morsomt, syntes jeg dette var en morsom del av eksamen.

OKR

Det første jeg tenkte da vi ble introdusert for OKR var at dette var meningsløst. Etter hvert skjønte jeg at det ga verdi for målet vårt. I ettertid har jeg også fått dreier på hvor mange bedrifter som benytter seg av OKR-systemet. Dersom jeg i fremtiden får en lignende oppgave, blir jeg å ta i bruk OKR.  Vår objectives var: «Opprette en nettbutikk som er innbydende og brukervennlig hvor vi tilbyr et nyskapende og moderne hudpleieprodukt.»

Vår key results:
• KR1: Få 300 følgere på Instagram
• KR2: Få til et samarbeid med en influencer
• KR3: Få 500 besøkende i nettbutikk innen eksamensfrist 12. mai

Markedsføring og sosiale medier

Før lansering av nettbutikken vår, valgte vi blant annet å lage en instagram-konto og facebook-konto der målet var å få et større engasjement rundt produktet. Vi satt målet om å få 300 følgere på instagram, men grunnet vanskeligheter for å få følgere på den type konto, ble målet noe vi kan strekke oss etter. Vi har også valgt å bruke både facebook og instagram som vår markedsføringskanal. Gjennom instagram vil vi gjennomføre ulike konkurranser for å markedsføre oss. På facebook vil vi bruke facebook-ads for å markedsføre oss. Dette tror vi kan gi lønnsomhet for bedriften over lengre tid.

Opprettelse og etablering av betalingsløsning

Når vi skulle velge en betalingsleverandør gikk vi for en betalingsløsning som brukes av mange andre nettbutikker. Betalingsleverandøren vi valgte var stripe, da dette kan gi en trygghetsfølelse når kunden handler hos oss. Jeg syntes prosessen var litt vanskelig, men etter hvert gikk det greit for seg.

Mitt læringsutbytte

Når vi startet hele prosessen, innså jeg hvor mye vi egentlig måtte sette oss inn i. Fra før hadde jeg svært lite kunnskap om prosessen rundt konseptet vårt. Å sette seg inn i ulike vilkår for å drifte en nettside var utfordrende når det kom til personvern, angrerett og de ulike retningslinjene. I starten syntes jeg det var litt skummelt, da du gjerne blir redd for å gjøre feil. Jeg vil enkelt påstå at dette er det faget jeg har jobbet mest med hittil, men har blitt motivert til å jobbe med dette da det er mye morsomt i denne læringsprosessen. Noe av det jeg syntes var mest morsomt å jobbe med når det kom til opprettelse av nettbutikken, var å kombinere de ulike fargene på nettsiden for å skape assosiasjoner, design til nettsiden, video, bilder og lignende. Dette er noe jeg ville gjort igjen i fremtiden, dersom jeg påtar meg en slik oppgave. Jeg tror det blir lettere for meg senere i livet å påta meg lignende oppgaver og lære seg ukjente systemer.

-emilie

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *